VÅRA FÖRELÄSNINGAR

Helgon och helgonlegender

Vi berättar om något av det viktigaste i den medeltida vardagen - helgonen och kyrkan. Hur påverkade de folks liv och leverne?


Varför är sankt Lars bibliotekariernas skyddshelgon? Vad har sankt Nikolaus med julen att göra? Och varför finns det så många lokala helgon i landet?


Tvättäkta helgonlegender från medeltiden, kombinerat med förklaring om hur de påverkade folket i landet även utanför kyrkan. 


Föreläsningen kan anpassas till just din ort, och information om de lokala helgon som hyllats just där. 

Vapen och rustningar

Vad heter svärdets delar? Hur mycket väger en rustning? Vad är skillnaden på en vikingatida ringbrynja och en högmedeltida riddarrustning? Varför är det bättre med en stridshammare än ett svärd när motståndaren har plåtrustning?


Med vapen i hand och klädda i rustning berättar vi om medeltida krigare och deras utrustning. Vi förklarar hur allt utvecklats genom medeltidens gång, hela vägen från skiftet romartid / medeltid, till medeltidens slut på 1500-talet. 


Mycket rekvisita, rustningar och vapen visas upp.

Kung Arthur genom tiderna

En av medeltidens mest kända myter är den om Kung Arthur och riddarna av runda bordet. Men de finns i många olika varianter, och speglar alla sin tid. Hur skiljer sig elvahundratalets ideal från fjortonhundratalets, och hur kan vi läsa ut det av att titta på tidens skönlitteratur?


En föreläsning för de som är intresserade av historisk populärkultur - kryddad med ett modernt, kritiskt öga.

Långsvärd för nybörjare

HEMA är en förkortning som betyder Historical European Martial Arts. Vi har arbetat med detta i över femton år och erbjuder en workshop i det ädlaste av riddarvapen - långsvärdet. 


På 60, 90 eller 120 minuter får ni en grundkurs i långsvärdsfäktning i tysk medeltidstradition. Under workshopen får ni lära er grundläggande hugg, försvar och fotarbete. Allt enligt Liechtenauers och Paulus Hector Mairs lärdomar från 1300- respektive 1500-talet.