Myten om Sigurd Fafnesbane
ursprungligen inspelad för Medeltidsveckan i Visby 2020
Med fart och fläkt och en stor dos teater berättar vi historiska sagor, sägner och myter om hjältar, vikingar och skurkar. Vi baserar våra historier på historiska förlagor, och anpassar dem till en modern publik. En medeltida underhållning som passar än i dag.
Våra sagoshower är trettio minuter långa och passar både på historiska event och för skolklasser. När vi är ute i medeltiden tar vi gärna två shower om dagen, en på förmiddagen och en på eftermiddagen.
Pris: 8500 kr per dag (2 föreställningar), plus resa.
För bokning, hör av er till kontakt@sagor.nu
Det finns många historier från när farmor och mormor var unga. När Näcken bodde i bäcken och skogsrån vandrade över skogens stigar.
Vill du höra historier om vättar, jättar, tomtar och troll? Vi berättar folksägner om nordiska väsen och förklarar hur man bäst är snäll mot gårdstomten, vad skillnaden är på ett spöke och en gengångare, varför man inte ska dansa med älvorna och mycket mer.
Föreställningen bygger främst på de västgötska uppteckningarna om folktro och sägner av Johan Götlind runt år 1900, men också på Nordens gemensamma folktro. Föreställningen är fyrtiofem minuter lång.
För bokning, hör av er till kontakt@sagor.nu
Med start hos en svensk biskop bjuder vi på ett potpurri av spökhistorier som skrämt människor i Europa genom hela medeltiden. Här ingår världens äldsta kända spökhistoria om filosofen Atenodorus, och fortsätter via hemska historier om hedniska spöken och missionärer i Nederländerna, blodssugande vålnader i England, och de gengångare som figurerar på Island, där folk ibland är för arga för att dö som vanligt folk.
Med våra spökhistorier vill vi både skrämmas och överraska. Spökhistorierna är hämtade från isländska sagor, medeltida krönikor och manuskript och Plinius den yngre.
Föreställningen är en timme lång, och gör sig bäst i mörker och fackelsken.
Pris: 12 000 kr, plus resa
För bokning, hör av er till kontakt@sagor.nu
De tre Eufemiavisorna är tre riddarromaner, som gavs från drottning Eufemia till sin dotter Ingeborg vid hennes giftermål 1312. De är den äldsta skönlitteratur som getts ut på svenska, och vi har omarbetat en av dem från versmåttet till berättarteater.
Vi berättar om Ivan Lejonriddaren av kung Arthurs runda bord, och hur han ger sig ut för att rädda sin släkts goda namn, men på vägen råkar ut för mängder av äventyr, blir borgherre, gifter sig, blir galen skogseremit, räddar ett lejon från en drake, och både förlorar och återfår sin kärlek.
En hövisk riddarroman från 1300-talet, serverad med en skopa humor och kritiska ögon, men med en tydlig grund i förlagan. Föreställningen tar cirka en timme.
För bokning, hör av er till kontakt@sagor.nu